25 de juny 2021

Vidiella (Clematis flammula)

També coneguda com a vidriella, ridorta, santjoanera, engarlandera, entre altres noms populars.

Liana amb unes flors blanques d'uns dos centímetres, que podem trobar a bardisses i vores de camins, com la que podem admirar al camí dels Olivarets a Llíria.

Té una olor característica i ben agradable.

Pel solstici d'estiu, i gràcies a l’abundància de la seua floració, assoleix un aspecte fantàstic digne de veure, i si teniu afició, de fotografiar.

Vidiella al camí dels Olivarets a Llíria
(continueu per a accedir al vídeo)

Planta relacionada amb la festa de Sant Miquel de Llíria, a causa del fet que els captaires de la Costera aprofitaven per a demanar almoina als pelegrins que pujaven al Santuari; utilitzaven la vidiella per a fregar ferides i llagues, que s'obrien al seu contacte, provocant un aspecte de les ferides encara més llastimós, tractant així de moure la compassió dels pelegrins.

La vidiella s'ha utilitzat tradicionalment per a fer garlandes, corones, i portar-les al cap la nit de Sant Joan, les garlandes eren, en realitat, un símbol de seducció.

Les corones de vidiella les portaven els xiquets d'alguns pobles de la Safor per anar a felicitar els Batistes, els Joans i les Joanes.

Ja per a finalitzar farem esment d'alguna propietat medicinal de la vidiella com la seua utilització per a fer caure els queixals cariats o el seu ús per a les picades de l'alacrà, hem d'advertir, però, de l’elevada toxicitat d'aquesta planta, que pot resultar perillosa si s'utilitza de forma  no adequada.

Manuel Sànchez Vidagany

(Vídeo gravat per Miquel Izquierdo Fabra)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada