04 de juliol 2021

L’Òmfal de Llíria: el missatger dels déus

Fa dos mil anys els veïns de Llíria disposaven ja d'un “aparell de tecnologia de l’època” per a rebre ajuda i consells per part de les divinitats.

Tenien un mitjà a l'abast per intentar solucionar quefers i maldecaps diaris: la visita al Santuari Oracular d'Edeta, de gran prestigi arreu de la província tarraconense, tal com feien la resta de ciutadans romans   en els diversos Santuaris que s'hi podien trobar  arreu de l'immens territori de l'imperi, encara que aquesta tradició màgic-religiosa ja venia de molt antic i era part de la cultura de pobles com el grec i l'egipci.

Òmfal edetà
(continueu per a accedir al vídeo)

I l’origen de la nostra història en concret arranca exactament al Santuari  de Delfos al temple d’Apol·lo, on hi havia una pedra cònica molt especial i que, segons algunes fonts, podria formar part d'un meteorit.

Òmfal de Delfos

Es conservava al  recinte de "l'Omphalos", un punt considerat  com el centre del món. A l'antiga Grècia la paraula "òmfal" també significava cordó, melic. Un cordó per a comunicar-se amb l'inframón, on residien les divinitats, amb les quals es  consultava durant els rituals de divinació realitzats al Santuari Oracular de Llíria.

La Pítia, la pitonissa, entrant en un èxtasi (prèviament induït d'una forma “peculiar”) recollirà la comunicació de l’inframón mitjançant el missatger dels déus amb l’Òmfal, la pedra màgica...


Manuel Sànchez Vidagany
(Vídeo gravat per Miquel Izquierdo Fabra)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada