31 d’agost 2021

Ca Porcar, Llíria, els Treballs d’Hèrcules... i les imatges prodigioses de García Polop

 "... Manolo Sànchez, amb habilitat de guia experimentat, va aconseguir les claus del jardí on s’ubica la reproducció del mosaic dels treballs d'Hèrcules on vam anar ja prop del migdia. El Mosaic dels treballs d'Hèrcules va ser descobert l'any 1917. Està datat al primer terç del segle III. El mosaic forma part de la col·lecció estable del Museu Arqueològic Nacional d'Espanya a Madrid. Llíria va haver de fer una magnífica rèplica i pense que encara estan intentant convéncer que Madrid se’l bescanvie, però ja se sap el que passa amb el patrimoni valencià, quan ix de casa difícilment torna...”

Jorge García Polop

En aquest mes d'agost, tan poc donat a les reflexions profundes, costa posar-se a escriure o plantejar-se  quelcom activitat que supose un esforç, especialment de concentració mental.

De vegades, però, les coses no són així, tot bé rodat i allò que en un principi  provocava mandra es converteix en un plaer, eixa  ha estat la sensació que sentia mentre anava redactant aquestes línies dedicades  a la  visita al Patrimoni de Llíria   per part de l'amic Jorge García Palop, professor de dibuix i fotògraf.

Va ser un dia molt enriquidor, entre converses, explicacions i on la càmera de Jorge va estar ben activa al llarg de tota la jornada.


En aquestes notes sols ens referirem a les que ens mostren el mosaic dels Dotze Treballs d'Hèrcules de Llíria obra magnífica de l'escultor Rodolfo Navarro, al que les fotos de Jorge García Polop fan complida justícia i que de segur hagueren estat del gust de Francesc Porcar, de Josep Duran i tothom que ens precedí i treballà per la conservació i divulgació  patrimoni edetà.

Aquestes fotos del mosaic dels Dotze Treballs d'Hèrcules han estat fetes per una persona que, des de la Safor, estima aquesta peça emblemàtica i universal del patrimoni valencià. Gaudiu-ne!!!

Manuel Sànchez Vidagany 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada