07 d’agost 2021

L'alè i el cor de la Concòrdia: els fornillers de Llíria

L'any 2010, el 5 de maig exactament, vaig participar en la gravació d'un reportatge per a Canal 9 dedicat a un ofici avui en dia desaparegut i consistent en la replegada de llenya molla (romaní, coscoll, argelaga, etc.), i el seu trasllat als forns ceràmics de Manises, on era usada com a combustible. Aquesta llenya s'anomenava també "fornilla" i els treballadors que la tallaven i traslladaven "fornillers". Aquest ofici es portava a cap, en el cas de Llíria, a les muntanyes de la Concòrdia, als límits del terme municipal d'aquesta ciutat amb l'Alt Palància i els Serrans.


Els fornillers conformaren tot un món que va influenciar la societat edetana i del Camp de Túria en diversos aspectes com ara el llenguatge, tal com succeeix amb frases fetes com "anar a risc", consistent en eixir-se'n dels terrenys legals adquirits mitjançant pagaments previs, on es portava a cap l'activitat d'aquests treballadors de la muntanya. Ultrapassament dels límits que comportava pena de presó, normalment de cap de setmana.

El forniller Vicent Peñarrocha «el Xato»
Feien un ús ben interessant de les plantes, com ara l'espart, la pita, utilitzades com a lligassa, altres com el marrubí, conegut a Llíria com "matapuça", usat com a antiparasitari, elaboraven l'herberet edetà, amb cassalla i diverses plantes, utilitzaven l'olivarda en ferides i cops, i moltes altres plantes que són part d'una cultura relacionada amb la natura i que els fornillers i la resta de treballadors de la muntanya van fer seua al llarg de molts anys d'activitat.

L'aljub d'Aznar, el mas del Frare, les bodegues de Torres, conformen un patrimoni arquitectònic digne de ser visitat i gaudit mitjançant una caminada per la muntanya de la Concòrdia, que ens permetrà, durant unes hores, un retrobament amb el món dels fornillers.

Ja no trontollen els carros dels fornillers, amb la seua càrrega, pels senders de la Concòrdia, no obstant això, ens queden els seus records que tanta empenta han deixat entre nosaltres.

Al mig de José Manuel Gimeno i de Vicent el Xató
El vídeo que podeu veure a continuació és el fragment corresponent al reportatge sobre els Fornillers, del programa «En Connexió» que emetia RTVV. A la gravació ens van convidar a Vicent Peñarrocha «el Xato» (forniller), Jose Manuel Gimeno i un servidor com a guies de la Concòrdia.

Manuel Sànchez Vidagany

Article relacionat:

L’ofici de Forniller, petjades de treball i vida

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada