10 de setembre 2021

Els oms edetans, arbres emblemàtics de Llíria

 El mot "Om" es fa servir a Llíria com a referent de tota una tradició d'ús social, lligat a la vida de la nostra ciutat al llarg de la seua història, tot i parlant d’un arbre que va aparèixer al planeta dins del període Miocè, fa uns 40 milions d'anys...

Ha donat nom a punts geogràfics de gran interés, com el “paratge dels Oms”, localitzat a l'entrada de la nostra ciutat des de la carretera de València. Aquesta petita omeda s'hi ha utilitzat com a punt per a rebre viatgers il·lustres, polítics, clergat, artistes, etc.

També s'hi baixava a l’enclavament dels Oms per veure arribar els pelegrins que cada any venien de L'Horta per la vuitava de Sant Miquel, tot un espectacle. Una bigarrada comitiva que procedent del Cap i Casal, en concret de les torres de Serrans, arribava a Llíria amb els seus carros i cançons, amb els romers   acompanyats de les seues famílies, disposats a passar una jornada que repartirien entre la visita al Santuari de Sant Miquel, la fira i la tradicional paella a la Font de Sant Vicent.

paratge dels Oms

L'”Om del Molí” n'era un altre d'aquests arbres que donava nom i fama a un lloc ben estimat pels llirians de diverses generacions. Aquest popular arbre curiosament no era un om, sinó un xop, un “populus nigra”, tal com va constatar Josep Pedrola, enginyer tècnic agrícola, encara que popularment era conegut com "l'om", hui en dia dona nom a una plaça, i en el centre d'aquesta l’Ajuntament afortunadament va ubicar, ara si, un om, que ha substituït l'antic arbre centenari. 

Xorrets de la Cultural i el xop-om del Molí anys 60 segle passat

A l'ombra del seu tronc i fullatge es varen celebrar diversos actes històrics, com ara la inauguració de la nova Séquia Major, el 1912. Va ser el lloc on els llauradors es reunien per procedir a repartir l'aigua de la Font de Sant Vicent cap als diversos camps de l'horta vella, anteriorment al fet que es fera al lloc on hui podem trobar la plaça de Partidors.

Ara sí és Om... però sense Molí
Si hi ha, però, un om representatiu de Llíria és el de “la Llibertat” i el tenim a les Fonts de Sant Vicent. El podem trobar proper a l'escalinata de pujada a l'ermita. Amb un perímetre de 2,50 m i una alçada de 25, ha estat catalogat recentment com a arbre monumental per l'Ajuntament de Llíria.Segons Carmelet, antic ermità i personatge molt popular a la Llíria de la segona meitat del segle XIX, aquest arbre va ser plantat per a commemorar la revolució de setembre de 1868 pels liberals que hi donaven suport, revolució coneguda com "la Gloriosa". 

Om de la Llibertat
Representa tota una tradició, que, encara que amb els inevitables canvis propis de l'evolució social, ha arribat fins a nosaltres conservant a la memòria col·lectiva la funció que l'hi és inherent: la veneració i culte als arbres, que Julio Caro Baroja descriu magistralment al seu llibre "Sobre Historia y etnografia Vasca". Al llibre se’ns parla del culte immemorial als arbres en la seua vessant religiosa, ens parla també d'una altra funció que podem relacionar amb el nostre Om de la Llibertat, en aquest cas de veneració simbòlica. Caro assenyala com els soldats francesos del general Mencey a Biscaia durant la guerra amb Espanya homenatjaren el roure de Gernika, que consideraven com el pare de tots els arbres de la llibertat que havien estat plantats a la seua terra després de la revolució.

Amb el moviment revolucionari de 1868 s'inicia un dels períodes més convulsos de la nostra història moderna, període que no analitzarem en aquest treball. Parlarem, de nou, del nostre venerable i molt estimat Om de la Llibertat i ho fem recomanant la lectura imprescindible d'un article publicat per Francesc Rozalen a la “Veu de Llíria, on se’ns fa una acurada descripció dels motius que impulsaren els liberals llirians del moment a plantar un arbre d'aquestes característiques, "per a celebrar la desitjada revolució de 1868 i inspirant-se en els ideals de la Revolució Francesa, el que feren és plantar un om, tal com havien fet els seus correligionaris francesos. Així l'om de l'ermita es convertí en un monument, en un símbol de la llibertat que seria recordat per les futures generacions de llirians".

I ja finalitzant, us direm que els Oms s'hi associen a Mercuri al món de la mitologia clàssica, entre altres característiques, era l'emissari i missatger dels déus, mediador entre el món material i l'espiritual. Sembla que si feu una becadeta sota un om podeu entrar en contacte amb el fill de Júpiter mitjançant els somnis i rebre missatges i consells per afrontar els problemes del dia a dia, si voleu provar i us va bé, enhorabona i fins al proper article...


Manuel Sànchez Vidagany 

(Vídeo gravat per @VicentGalduf)


Article relacionat i recomanat:

1 comentari:

  1. Estupendo reportatge sobre els oms! Saps que un grup d'amics hem fet una associació que es diu ULMUS, AMICS I AMIGUES DELS OMS A LLÍRIA. Nosaltres també tenim un blog que podria interessar-te: https://ulmuslliria.blogspot.com/
    Juan Carlos Remolina
    Tno 699309174

    ResponElimina