22 d’octubre 2021

Algunes històries al voltant de la Torreta Redona

Si preguntàrem a qualsevol veí o veïna de Llíria quelcom relacionat amb la Torreta, si ha estat alguna vegada o la localització geogràfica, de segur que molta gent ens contestaria afirmativament i situaria correctament les restes d'aquest paratge, molt popular a la nostra ciutat, especialment entre les generacions més majors.

Familiars de Manolo Sànchez en la Torreta Redona als anys 50
(continueu per a accedir al vídeo)
No obtindríem els mateixos resultats si plantejàrem a la gent un fet relacionat amb la Torreta com és el cas de l'existència de tres torretes en lloc d'una. Poca gent coneix la torreta redona, també coneguda com a "torreta vella", i ubicada molt pròxima a la torreta quadrada, al Tossal de Sant Miquel, que tothom identifica per la creu situada sobre les restes, col·locada en finalitzar la guerra civil per bàndol vencedor de la contesa. Menys coneguda encara és la torreta denominada del "telègraf", que trobaríem a la muntanya del Pedregós, als voltants del mas del Jutge i ja limítrofa amb el terme municipal de Bugarra.

Les dues torretes estan, malgrat la distància, relacionades per un fet de gran rellevància històrica com és la tercera guerra carlina. Segons Josep Durán la del "telègraf" va ser manada construir pel general liberal Manuel Salamanca amb l'objectiu de col·locar un espill que permetera la comunicació amb la torreta redona de Llíria, mitjançant senyals òptics.

Sant Miquel des de "la Torreta Vella"

Va ser l'època que Miguel Tirado, "L'Estucador", va exercir de cap de l'espionatge i la contraguerrilla que combatia les partides carlines i enfrontat al general Santes, destacat militar carlí nascut a Llíria. També va ser famós pel seu èxit contra la delinqüència comuna. Hem de tenir en compte que als anys setanta del segle XIX el bandolerisme assolava el Camp de Túria i les comarques veïnes, especialment els Serrans, la Foia de Bunyol i la Ribera Alta. Algunes partides de roders que exerciren pels nostres indrets, com els Blaus de Riba-roja, el tio Joan de Marina o el Minyonet de Macastre van fer de les seues en aquells temps de conflictivitat social i política on es varen assolir uns nivells de violència extrema.

Si heu arribat llegint fins ací, sou de Llíria i teniu una certa edat, haureu vist que alguns espais de jocs de la nostra infantesa tenen un passat ben interessant que molts de nosaltres fins no fa massa anys desconeixíem, tanmateix, aquests fets bèl·lics són afortunadament això, passat. Hui en dia les torretes, entre elles la Redona, són uns paratges per a reflexionar sobre la necessitat de difondre uns valors associats a la cultura de la pau i uns paratges per a, simplement, gaudir-ne.

Manuel Sànchez Vidagany 

(Vídeo gravat per Miquel Izquierdo Fabra)

2 comentaris:

  1. Estes histories locals ens fan coneixer el passat del nostre poble en el segle XIX que resulta curiós i ignorat

    ResponElimina
  2. M'agrada llegir els teus escrits. De sobte tornen a la memòria llocs, persones, fets,... que havien quedat en l'oblit

    ResponElimina